Ekmek, tahıl | Kepekli buğday, çavdar ekmeği, yulaf ezmesi, mısır gevreği, makarna, pirinç, bulgur | Açma, kruvasan, poğaça | |
Sütlü ürünler | Yağsız süt, az yağlı peynir ve eritme peyniri, yağsız yoğurt, yumurta akı | Yarım yağlı süt, yarım yağlı peynir (dil peyniri), yarım yağlı yoğurt, haftada 2 yumurta | Tam yağlı süt, konsantre süt, şanti, kaymak, taklit sütü, yağlı peynir ve yoğurtlar |
Çorbalar | Sebze çorbası, et suyu çorbası | İşkembe çorbası, paça | |
Balık | Bütün beyaz etli ve yağlı balıklar (ızgara, buğulama) | Uygun yağda kızartılmış balık | Balık yumurtası, havyar, belirsiz yağda kızartılmış balıklar |
Deniz mahsülleri | İstiridye | Midye, ıstakoz | Karides, kalamar |
Et | Tavuk, hindi, dana, av eti | Yağsız sığır, dana jambon, kuzu (haftada 1-2), dana ve tavuk sosisi, ciğer (ayda 1) | Ördek, kaz, yağlı görünen bütün etler, sosis, salam, pastırma, sucuk, kümes hayvanları derisi |
Yağlar | Çoklu doymamış yağlar (ayçiçeği, mısır özü, soya...), tekli doymamış yağlar (zeytinyağı, hidrojene olmamış yumuşak margarin) | Tereyağı, Trabzon yağı, iç yağı, kuyruk yağı, hidrojene yağlar, sert margarinler | |
Sebze ve meyve | Bütün taze ve dondurulmuş sebzeler, bilhassa kurubaklagiller (mercimek, fasulye, nohut...), haşlanmış patates | Uygun yağda kızartılmış patates ve sebze | Belirsiz yağda kızartılmış patates, sebze, cips, tuzlu konserve, sebze |
Tatlılar | Yağsız sütle yapılan tatlılar (muhallebi, sütlaç...), meyva salatası, limon dondurması, aşure, pestiller, kuru yemişli sucuklar, cezerye | Çoklu doymamış yağ veya margarinle yapılan pasta ve bisküviler Badem tatlısı,helva | Dondurma, baklava, kremalı pastalar, hazır pastalar, bisküviler, hazır pudingler Çikolata ve bütün çikolatalı hazır tatlı ürünleri |
Kuruyemiş | Ceviz, badem, kestane | Yer fıstığı, Antep fıstığı | Hindistan cevizi, tuzlu eğlencelik |
İçecekler, soslar | Çay, kahve, nescafe, az kalorili meşrubat | Az yağlı soslar | Fazla tuz, hazır salata sosları, mayonez |
Kaynak: Türk Kardiyoloji Derneği, Koroner Kalp Hastalığından Korunma ve Tedaviye İlişkin Ulusal Kılavuz 1998.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder